Skydd mot inbrott

Svart skinhandske med kofot

En säkerhetsdörr ska vara utvecklad för att vara mycket svår att ta sig förbi. Så svår att tjuven ger upp när det blir uppenbart vilken dörr det handlar om. Att känna trygghet är a och o.

Inbrottsskydd – certifierad för att stå emot inbrottsförsök

När det gäller inbrottsskydd är det skillnad på dörr och dörr. Just inbrottsskydd är inte reglerat i svensk lagstiftning och det saknas därför statlig kontroll och uppföljning. Standarden för inbrottsskydd är SS-EN 1627.

I Sverige utfärdar Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering (SBSC) certifikat och de genomför ständigt tillverkningskontroller av säkerhetsdörrar. Hos SBSC kan du kontrollera om företaget du tänkt köpa en dörr av ingår i den kontrollrutinen.

Inbrottsklasser

 • SS-EN 1627 RC 2
  En säkerhetsdörr i klass RC2 innebär att dörren är certifierad och har genomgått praktiska inbrottsprov för att stå emot ett lättare angrepp med mindre verktyg som skruvmejslar, hammare och kilar i minst 3 minuter (effektiv angreppstid). Den totala testtiden är 15 minuter.
 • SS-EN 1627 RC 3
  En säkerhetsdörr i klass RC3 innebär att dörren är certifierad och har genomgått praktiska inbrottsprov för att stå emot tuffare angrepp med en kraftig kofot, flera skruvmejslar, hammare och kilar i minst 5 minuter (effektiv angreppstid). Den totala testtiden är 20 minuter.
 • SS-EN 1627 RC 4
  En säkerhetsdörr i klass RC4 innebär att inkräktaren är beredd att ta en betydligt större risk. Här är dörren certifierad och har genomgått inbrottsprov för att stå emot ett riktigt tufft angrepp med alla verktyg enligt RC3 liksom angrepp från en yxa, såg, hammare och batteridriven borrmaskin i minst 10 minuter (effektiv angreppstid). Den totala testtiden är här 30 minuter.
 • SS-EN 1627 RC 5
  I klass RC5 är säkerhetsdörren certifierad och har genomgått inbrottsprov för att stå emot ett riktigt tufft angrepp med alla verktyg enligt RC4 liksom angrepp från en vinkelslip, tigersåg och borrmaskin med hårdmetallborr i minst 15 minuter (effektiv angreppstid). Den totala testtiden är här 40 minuter.

* Att vi skiljer på total tid och angreppstid ger testpersonen möjlighet att ta en paus och tänka igenom nästa steg i testet.

Testerna genomförs av Stöldskyddsföreningen (SSF) och RISE Certifiering.

Förutom de praktiska inbrottsproven genomförs andra tester såsom tryckprover där dörrens vridstyvhet och hållfasthet testas.

Skyddsklasser/normer

Stöldskyddsföreningen (SSF) publicerar normer som är frivilliga att följa men som försäkringsbolag i vissa fall kan kräva följs.

 • Normen SSF 200 handlar om en lokals skalskydd, alltså främst avsedd för kommersiella verksamheter. Här finns 3 skyddsklasser, där 1 är lägst och 3 högst.
 • Normen SSF 1078 gäller krav för dörrar enligt skyddsklasserna i SSF 200. Klass 1 är lägst, klass 3 är högst.
Läs fler artiklar
Specialiståterförsäljare